| | |

Een 'lelijke website' converteert beter...Mythe of waarheid?

Door: Mieke de Bruijn  |  3 mei 2023

Inleinding

In de wereld van webdesign en digitale marketing is er een idee dat de ronde doet: een 'lelijk' ogende website zou beter converteren. Met andere woorden, een website die niet esthetisch aantrekkelijk is, zou meer succes hebben in het omzetten van bezoekers naar klanten. Maar is dit idee echt waar? In deze blog zullen we dieper ingaan op dit concept en uitleggen waarom het een misverstand is. We zullen ook bespreken waar dit idee mogelijk vandaan komt en de voordelen van een goed ontworpen website, inclusief duidelijkheid, consistentie, overzichtelijkheid, herkenbaarheid, voldoende witruimte en merkconsistentie. Daarnaast zullen we ingaan op de algemene behoefte van mensen aan schoonheid en esthetica, de rol van gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en herkenbaarheid en consistentie in webdesign. Laten we beginnen!

Over het idee dat rondgaat, dat een 'lelijk' ogende website beter converteert:

Het idee dat een 'lelijk' ogende website beter zou converteren, is een controversieel onderwerp in de wereld van webdesign en digitale marketing. Er zijn mensen die beweren dat een website er niet aantrekkelijk hoeft uit te zien om succesvol te zijn, en dat inhoud en functionaliteit belangrijker zijn dan esthetiek. Ze stellen dat een 'lelijke' website authentieker kan overkomen en meer vertrouwen kan wekken bij bezoekers, omdat het minder gepolijst en commercieel overkomt.

Over waar dit idee vandaan zou kunnen komen:

Het idee dat een 'lelijk' ogende website beter zou converteren, zou kunnen voortkomen uit een reactie tegen de trend van overdreven esthetische websites die er vaak hetzelfde uitzien. In een poging om zich te onderscheiden van de concurrentie, kunnen sommige bedrijven ervoor kiezen om bewust af te wijken van de norm en een 'lelijke' website te creëren als een manier om op te vallen en de aandacht te trekken. Dit kan ook voortkomen uit het idee dat consumenten een voorkeur hebben voor authenticiteit en oprechtheid, en dat een 'lelijke' website meer oprecht kan overkomen dan een gladde en gepolijste website.

Waarom het idee een misverstand is:

Ten eerste is het belangrijk om te erkennen dat esthetiek een belangrijke rol speelt in het menselijk gedrag. Mensen zijn visueel ingesteld en beoordelen een website binnen enkele seconden op basis van het uiterlijk. Een slecht ontworpen website kan onprofessioneel en onbetrouwbaar overkomen, wat bezoekers kan afschrikken en hen kan laten afhaken voordat ze de kans krijgen om de inhoud of functionaliteit van de website te verkennen.

Daarnaast kan een 'lelijke' website de merkperceptie negatief beïnvloeden. Het uiterlijk van een website kan de waargenomen waarde en geloofwaardigheid van een merk beïnvloeden. Een goed ontworpen website die consistent is met het merkbeeld en de merkidentiteit kan de merkperceptie versterken en vertrouwen opbouwen bij bezoekers.

De (marketing) voordelen van een goed ontworpen website

Een goed ontworpen website heeft verschillende marketingvoordelen. Ten eerste zorgt duidelijkheid voor een betere gebruikerservaring. Een website die gemakkelijk te navigeren is, met duidelijke call-to-action knoppen en een overzichtelijke lay-out, zal bezoekers helpen om snel te vinden wat ze zoeken en de gewenste actie te ondernemen, zoals een aankoop doen of contact opnemen.

Consistentie is ook van groot belang. Een website moet consistent zijn in termen van branding, kleurgebruik, typografie en beeldmateriaal. Consistentie zorgt voor herkenbaarheid en versterkt de merkidentiteit. Een goed ontworpen website zal 'on-brand' zijn en de merkwaarden en boodschap consistent communiceren, wat kan bijdragen aan het opbouwen van merkloyaliteit en het creëren van een positieve merkervaring voor bezoekers.

Overzichtelijkheid en voldoende witruimte zijn eveneens belangrijk. Een website die niet overvol is met informatie en afbeeldingen, maar voldoende witruimte heeft, zorgt voor een rustige en aantrekkelijke uitstraling. Dit maakt het gemakkelijker voor bezoekers om de inhoud van de website te lezen en te begrijpen, en draagt bij aan een positieve gebruikerservaring.

De algemene behoefte van mensen aan schoonheid en esthetica (gouden ratio):

Mensen hebben van oudsher een intrinsieke behoefte aan schoonheid en esthetica. Esthetiek is het gebied van de filosofie dat zich bezighoudt met de studie van wat als mooi wordt beschouwd en hoe dat onze waarneming en emoties beïnvloedt. Deze behoefte aan schoonheid en esthetica is ook van invloed op hoe we websites beoordelen en ervaren.

Een belangrijk concept binnen de esthetica is de "gouden ratio", ook wel bekend als de "goddelijke verhouding" of "phi". De gouden ratio is een wiskundige verhouding die wordt beschouwd als esthetisch aantrekkelijk en wordt vaak gebruikt in kunst, architectuur en design, inclusief webdesign. De gouden ratio wordt vaak beschreven als een verhouding van 1:1,618 en wordt gezien als een harmonieuze en evenwichtige verhouding.

De gouden ratio kan op verschillende manieren worden toegepast in webdesign, bijvoorbeeld in de verhoudingen van de lay-out, de afmetingen van afbeeldingen of de plaatsing van elementen op een pagina. Het gebruik van de gouden ratio kan bijdragen aan een gevoel van visuele harmonie en evenwicht, en kan de esthetische aantrekkingskracht van een website vergroten.

Naast de gouden ratio zijn er ook andere principes binnen de esthetica die van invloed kunnen zijn op webdesign, zoals de balans tussen tekst en witruimte, het kleurgebruik, het gebruik van typografie en het gebruik van afbeeldingen en visuele elementen. Een goed ontworpen website die esthetisch aantrekkelijk is, kan de aandacht van de gebruiker vasthouden, een positieve indruk achterlaten en bijdragen aan een positieve gebruikerservaring.

Het is belangrijk op te merken dat esthetische voorkeuren subjectief zijn en kunnen variëren tussen verschillende gebruikers en culturen. Wat de ene persoon als mooi beschouwt, kan door een ander als minder aantrekkelijk worden ervaren. Daarom is het van belang om het doel en de doelgroep van de website in overweging te nemen bij het toepassen van esthetische principes in webdesign.

Meer over gebruiksvriendelijkheid:

Gebruiksvriendelijkheid is een essentieel aspect van een goed ontworpen website. Een gebruiksvriendelijke website zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren, de gewenste informatie kunnen vinden en de gewenste acties kunnen ondernemen. Dit kan bijdragen aan een positieve gebruikerservaring en bezoekers langer op de website houden, waardoor de kans op conversie en klantloyaliteit wordt vergroot.

Enkele belangrijke aspecten van gebruiksvriendelijkheid zijn onder andere een intuïtieve navigatie, duidelijke call-to-action knoppen, zoekfunctionaliteit, korte laadtijden, mobielvriendelijkheid en een heldere en begrijpelijke contentstructuur. Een website die gemakkelijk te gebruiken is en afgestemd is op de behoeften en verwachtingen van de gebruikers, zal de algehele gebruikerservaring verbeteren.

Meer over betrouwbaarheid:

Betrouwbaarheid is van groot belang voor het succes van een website. Bezoekers moeten het gevoel hebben dat de website betrouwbaar is en dat de aangeboden informatie en services accuraat en geloofwaardig zijn. Een betrouwbare website draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen bij de gebruikers, wat kan leiden tot een hogere betrokkenheid, conversie en klantloyaliteit.

Enkele manieren om betrouwbaarheid te bevorderen zijn onder andere het tonen van klantbeoordelingen en testimonials, het weergeven van certificeringen en keurmerken, het verstrekken van contactgegevens en het zorgen voor een beveiligde verbinding (HTTPS) voor online transacties en gegevensverzameling. Het is ook van belang om accurate en up-to-date informatie te verstrekken en beloften en claims na te komen.

Meer over herkenbaarheid en consistentie:

Herkenbaarheid en consistentie zijn cruciale elementen van een goed ontworpen website. Een website moet herkenbaar zijn als onderdeel van het merk of de organisatie, en consistent zijn in termen van branding, kleurgebruik, typografie, beeldmateriaal en tone of voice. Herkenbaarheid en consistentie zorgen voor een samenhangende en professionele uitstraling en dragen bij aan het opbouwen van merkloyaliteit en herkenning.

Een herkenbare website zorgt ervoor dat bezoekers de website direct associëren met het merk of de organisatie. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van het merklogo, de merkkleuren, de merktypografie en andere visuele elementen die kenmerkend zijn voor het merk. Consistentie is ook van belang bij het gebruik van dezelfde stijl en toon in de gehele website, van de homepage tot de contactpagina.

Afsluiting en samenvatting:

Een goed ontworpen website die rekening houdt met duidelijkheid, consistentie, overzichtelijkheid, herkenbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en esthetica kan verschillende marketingvoordelen bieden. Het kan zorgen voor een positieve gebruikerservaring, versterking van de merkperceptie, hogere betrokkenheid en een gevoel van betrouwbaarheid. Daarnaast voldoet een goed ontworpen website aan de algemene menselijke behoefte aan esthetiek. Allemaal belangrijke zaken om rekening mee te houden, als je je website gaat maken.

Ook interessant voor jou?:

| | |

Waarom een evenementenkalender op je Website een Slimme Zet is

lees verder...

| |

Hoe onboard je succesvol nieuwe klanten?

lees verder...

| |

Klanten kwalificeren: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

lees verder...
crossmenu