|

Wat is het verschil tussen landings- en opt-in pagina's?

Door: Mieke de Bruijn  |  14 april 2023

In de BrandNewBrand websites zit zowel een landingspagina builder, als een opt-in pagina builder. Het verschil tussen landings- en opt-in pagina’s is klein, maar wel belangrijk om te weten. Als je beiden op de juiste manier en voor de juiste doelen inzet inzet, dan kun beter focussen, waardoor de conversie zal verhogen. In deze blog willen we je graag uitleggen, hoe je landingspagina’s gebruikt en hoe je opt-in pagina’s gebruikt.

Voor beiden ook aanvullende tips, over hoe je de pagina’s zo kunt maken, zodat ze optimaal converteren.

De Landingspagina

Een landingspagina is een webpagina die is ontworpen om bezoekers te laten landen op een specifieke bestemmingspagina. Dit kan een productpagina zijn, een dienstenpagina of een blogartikel. De landingspagina is vaak ontworpen om een specifieke actie te bevorderen, zoals het verkrijgen van een aankoop, het downloaden van een e-book of het invullen van een formulier. Landingspagina's zijn ontworpen om de bezoeker te overtuigen om een specifieke actie uit te voeren en zijn meestal gericht op een specifieke doelgroep.

De Opt-in pagina

Een opt-in pagina, daarentegen, is ontworpen om bezoekers te stimuleren om zich in te schrijven voor een mailinglijst of nieuwsbrief. Het is een specifiek type landingspagina dat is ontworpen om de bezoeker te overtuigen om zijn of haar e-mailadres op te geven in ruil voor iets van waarde, zoals een gratis e-book of een kortingscode. Door een opt-in pagina te gebruiken, kun je contactgegevens verzamelen van mensen die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten en hen regelmatig via e-mail marketing benaderen.

Een landingspagina en een opt-in pagina zijn dus beide gericht op het converteren van bezoekers naar klanten of leads, maar de manier waarop ze dit doen is anders. Een landingspagina kan gericht zijn op verschillende acties, terwijl een opt-in pagina is gericht op het verzamelen van e-mailadressen voor marketingdoeleinden. Beide pagina's zijn belangrijk voor een effectieve marketingstrategie en moeten goed ontworpen en geoptimaliseerd zijn om maximale conversies te behalen.

Hoe optimaliseer je een landingspagina voor maximale conversie?

 • Definieer je doelgroep en bied een duidelijke boodschap: Het is belangrijk om te weten voor wie je de landingspagina maakt. Stem de boodschap af op de doelgroep en zorg ervoor dat het voor hen duidelijk is wat er wordt aangeboden en welk voordeel zij daarvan hebben.
 • Maak de pagina visueel aantrekkelijk: Een goed ontwerp is belangrijk voor een landingspagina. Gebruik aantrekkelijke visuele elementen, zoals afbeeldingen, video's of infographics om de pagina aantrekkelijk te maken en de boodschap te ondersteunen.
 • Zorg voor een duidelijke en opvallende headline: De headline is het eerste wat bezoekers zien wanneer ze op de landingspagina terechtkomen. Maak het kort, krachtig en duidelijk, zodat het meteen de aandacht trekt van de bezoeker.
 • Gebruik een sterke call-to-action (CTA): Een duidelijke en opvallende CTA is van groot belang voor het behalen van conversies op een landingspagina. Zorg ervoor dat de CTA duidelijk aangeeft wat er gebeurt als de bezoeker klikt en vermijd vage termen zoals "klik hier".
 • Houd het formulier kort: Beperk het aantal velden op het formulier tot de essentiële informatie die je nodig hebt. Hoe korter het formulier, hoe groter de kans dat bezoekers het invullen.
 • Zorg voor social proof: Mensen zijn meer geneigd om te converteren als ze weten dat anderen dat ook hebben gedaan. Gebruik bijvoorbeeld testimonials, beoordelingen of statistieken om de bezoeker te laten zien dat anderen je product of dienst aanbevelen.
 • Optimaliseer voor mobiele apparaten: Zorg ervoor dat de landingspagina goed werkt op alle apparaten, inclusief smartphones en tablets. Een groot deel van het internetverkeer komt tegenwoordig vanaf mobiele apparaten, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je landingspagina hierop is afgestemd.

Door deze tips toe te passen kun je de conversieratio van je landingspagina's verhogen en meer leads of verkopen genereren. Het is ook belangrijk om regelmatig te testen en te optimaliseren op basis van de resultaten om ervoor te zorgen dat je het beste uit je landingspagina haalt.

Hoe optimaliseer je een opt-in pagina voor maximale conversie?

Het optimaliseren van een opt-in pagina is van groot belang om het hoogste conversieratio te behalen en zoveel mogelijk leads te genereren. Hieronder staan enkele tips die je kunt gebruiken om je opt-in pagina te optimaliseren:

 • Bied waarde aan: Om mensen te overtuigen om hun e-mailadres op te geven, moet je iets van waarde bieden in ruil voor hun gegevens. Dit kan een gratis e-book, een kortingscode, een exclusieve video of een whitepaper zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de waarde van wat je aanbiedt overeenkomt met de interesse van je doelgroep.
 • Maak het aanbod duidelijk: Zorg ervoor dat je aanbod op de pagina duidelijk is geformuleerd en dat het voordeel ervan voor de bezoeker duidelijk is. Gebruik een krachtige headline en een overtuigende beschrijving van het aanbod om de bezoeker te overtuigen om zijn of haar gegevens achter te laten.
 • Gebruik een sterke call-to-action (CTA): Een sterke CTA is essentieel voor het succes van je opt-in pagina. Gebruik een duidelijke, opvallende en krachtige CTA die de bezoeker aanspoort om zijn of haar gegevens in te vullen. Gebruik bijvoorbeeld "Download nu", "Ontvang direct toegang" of "Schrijf je nu in".
 • Minimaliseer afleidingen: Beperk de afleidingen op de pagina en zorg ervoor dat de bezoeker zich kan concentreren op het invullen van zijn of haar gegevens. Vermijd onnodige afbeeldingen en links die afleiden van het invullen van het formulier.
 • Maak het formulier eenvoudig: Beperk het aantal velden op het formulier en maak het zo eenvoudig mogelijk voor de bezoeker om zijn of haar gegevens in te vullen. Vraag alleen om de meest noodzakelijke informatie en vermijd het vragen om te veel persoonlijke informatie.
 • Test en optimaliseer: Test verschillende elementen van je opt-in pagina, zoals de headline, de CTA en het formulier, om te zien welke het beste werken voor jouw doelgroep. Gebruik A/B-testen om te zien welke versie van de pagina de hoogste conversieratio oplevert en optimaliseer op basis van de resultaten.

Door deze tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat jouw opt-in pagina de hoogst mogelijke conversieratio behaalt en zoveel mogelijk leads genereert voor je e-mailmarketingcampagnes.

Hieronder vind je enkele originele ideeën voor lead magnets die je kunt aanbieden op je opt-in pagina:

 1. Een gratis e-book of whitepaper: Een goed geschreven e-book of whitepaper kan waardevolle informatie bieden aan je doelgroep en hen helpen bij het oplossen van problemen of het bereiken van doelen.
 2. Toegang tot een gratis online cursus: Een online cursus kan waardevolle informatie bieden en je doelgroep helpen hun kennis te vergroten of nieuwe vaardigheden te leren.
 3. Een exclusieve video training: Video's zijn een populaire manier om informatie te delen en kunnen worden gebruikt om je doelgroep te leren over een specifiek onderwerp of hen te helpen bij het oplossen van problemen.
 4. Een gratis tool of sjabloon: Het aanbieden van een gratis tool of sjabloon kan je doelgroep helpen om tijd te besparen en hun productiviteit te verhogen.
 5. Een gratis proefperiode of demo: Het aanbieden van een gratis proefperiode of demo van je product of dienst kan potentiële klanten helpen om te begrijpen wat je te bieden hebt en hen overtuigen om over te gaan tot een aankoop.
 6. Een quiz of assessment: Het aanbieden van een quiz of assessment kan je doelgroep helpen om hun kennis te testen en hun vaardigheden te verbeteren. Het kan ook helpen om meer inzicht te krijgen in hun interesses en behoeften, zodat je je marketing beter kunt afstemmen op hun wensen.
 7. Een korting bon of speciale aanbieding: Het aanbieden van een exclusieve korting bon of speciale aanbieding kan mensen aanmoedigen om zich in te schrijven voor je mailinglijst en kan hen ook helpen om je product of dienst uit te proberen tegen een gereduceerde prijs.

Het is belangrijk om te onthouden dat de lead magnet die je aanbiedt, waardevol moet zijn voor je doelgroep en hen moet helpen bij het oplossen van hun problemen of het bereiken van hun doelen. Door waarde te bieden en vertrouwen op te bouwen, vergroot je de kans dat mensen zich inschrijven voor je mailinglijst en uiteindelijk klant bij je worden.

Ook interessant voor jou?:

| | |

Een 'lelijke website' converteert beter...Mythe of waarheid?

lees verder...

| | |

Waarom een evenementenkalender op je Website een Slimme Zet is

lees verder...

| | |

Hoe maak je een ijzersterke sales page?

lees verder...
crossmenu